Het gebit van honden is bedoeld om mee te kunnen eten en mee te spelen. Het gebit van honden is anders dan van een mens. Honden hebben namelijk tanden en kiezen die een stuk scherper zijn. Dit is bedoeld om hun prooi mee te vangen en te verscheuren. Een hond is een echt carnivoor die afstamt van de wolf.
In principe heeft elke rashond hetzelfde gebit. Bij kleinere honden zijn de tanden vaak wat kleiner en bij de grotere honden vaak wat groter. Sommige rassen honden hebben een wat kortere snuit (brachiocephalen; bijvoorbeeld bij een Boxer, Engelse Bulldog, Mopshond etc.) en andere hebben een wat langere snuit (bijvoorbeeld een Golden Retriever, Labrador, Herdershond, Bordercollie etc.). Toch hebben ze evenveel tanden in hun gebit. Wel komt het vaker voor dat honden met een kortere snuit schevere tanden en kiezen hebben.
Bij Puppy’s begint het groeien van hun melktanden na ongeveer 2 weken. Dan zijn de eerste tandjes zichtbaar en die zijn meestal volgroeit na 8 weken. Het melkgebit heeft in totaal 28 tanden. Die bestaan uit 4 hoektanden, 12 kiezen en 12 snijtanden. Melktanden zijn er maar van korte duur. Wanneer je hond tussen de 3 en 7 maanden oud is begint het wisselen van de tanden. Een hond met een volgroeit gebit heeft 42 tanden. Deze bestaan uit 4 hoektanden, 12 snijtanden, 10 knobbelkiezen en 16 knipkiezen. Aan dit gebit is het echt te zien dat honden afstammen van de wolf en echte vleeseters zijn. Vooral door de knobbel- (molaren) en knipkiezen (premolaren). Deze tanden zijn enorm scherp en gemaakt om vlees in stukjes te snijden zodat het makkelijke doorgeslikt kan worden.
Kauwsnacks en Kauwstaven zijn goed voor het gebit voor je hond. Zie het als een zeer effectieve aanvulling voor hun gebitsverzorging. Het kauwen staat bekend dat het kauwen de tanden en kiezen goed kan reinigen, wat weer tandplak voorkomt en het tandvlees goed kan versterken. De kaakkracht van honden is vaak (afhankelijk van het ras) best sterk, en is van essentieel belang dat dit goed getraind moet worden. Veel verschillende merken spelen hierop in. Toch is het belangrijk om te zorgen dat wanneer je een kauwsnack neemt dat deze zo natuurlijk mogelijk is. Een kauwsnack met toegevoegde suiker of kleurstoffen is uiteraard niet bevorderlijk voor het gebit. Kies ook niet voor botten waar splinters vanaf komen. Zachtere natuurlijke snacks hebben niet perse een bevorderende werking voor het gebit. Wel is het zo dat met sommige snacks – zoals bij vis snacks de hond extra langs het gebit en rond de mond likt om het laatste beetje smaak weg te krijgen.
Ook pups moeten hun kaken trainen. Dit kunnen ze het beste doen door te knagen en kauwen. Dit verlaagt ook nog eens hun stress. Vooral voor puppy’s tussen de 3 en 7 maanden, wanneer ze hun tanden wisselen, willen vaak over in gaan bijten. Door te kauwen verzacht het hun pijn en het bevordert ook nog eens het wisselen van de tanden. Waardoor het wissel proces aangenamer is. Een puppy moet ook nog ontdekken wat zijn gebit kan doen. Verschillende soorten kauwsnacks geven om te experimenteren zijn hiervoor een aanrader!